Impact en resultaten

Organisaties in internationale solidariteit plannen te behalen resultaten en evalueren op regelmatige basis of hun aanpak loont.

Zijn de methodes die we gebruiken effectief, hebben ze echt impact op het leven van mensen in de partnerlanden? Werken we ook op een efficiënte manier, zonder verkwisting van middelen en tijd? Zijn er gunstige en/of negatieve neveneffecten van onze projecten?

 

 

Belgische ngo’s voor internationale solidariteit worden elke tien jaar gescreend en formeel erkend door de overheid omdat ze, onder andere, voldoen aan strikte criteria in verband met impact en resultaten. Ze werken volgens een resultaatsgericht beheersysteem dat zorgt voor maximale verantwoordelijkheid en efficiëntie bij het bereiken van hun strategische doelstellingen. Op die manier dragen ze bij aan duurzame ontwikkeling.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, baseren ngo’s hun werk niet op liefdadigheid. Ze vertrekken vanuit een mensenrechtenkader en richten zich op capaciteitsopbouw en het versterken van autonomie. Dit zorgt ervoor dat de steun die zij bieden op lange termijn een duurzame verandering teweegbrengt in plaats van kortstondige hulp.

Participatieve insteek

Impact gaat over meer dan alleen de directe resultaten van een project. Het gaat over de positieve én negatieve effecten, op zowel korte als lange termijn. Deze effecten worden zorgvuldig gemonitord en geëvalueerd door participatieve systemen waarbij zowel lokale partners als de eindbegunstigden actief betrokken zijn. Het is dus belangrijk dat er voldoende ruimte is voor lokale partners en eindbegunstigden om eigenaarschap uit te oefenen over het monitoring- en evaluatiesysteem (M&E-systeem) van de projecten die hun dienen te ondersteunen.

Impact gaat breder dan specifieke projecten

Het is niet altijd eenvoudig om de resultaten van een project in kaart te brengen en succes hangt af van tal van externe factoren, zoals de lokale context en samenwerking met overheden en andere partners. Toch blijven ngo’s zich inzetten om, samen met hun partners, hun bijdrage aan duurzame ontwikkelingsdoelstellingen duidelijk in kaart te brengen. Ze dragen bij aan een breder netwerk van organisaties en instellingen die samen streven naar een sterkere civiele maatschappij en verbeterde levensomstandigheden in partnerlanden.

Door het strikte kader waarbinnen ze werken en hun verantwoorde aanpak zijn Belgische ngo’s een belangrijke schakel in de internationale inspanningen om duurzame ontwikkeling en internationale solidariteit te bevorderen. Ze combineren expertise met een langetermijnvisie, waarbij zowel efficiëntie als transparantie voorop staan. Zo dragen ze effectief bij aan positieve maatschappelijke veranderingen.

Werkgroepen M&E en Adaptive programming

Omdat die opdracht niet zo eenvoudig is, brengt ngo-federatie haar leden samen in een werkgroep monitoring en evaluatie en een werkgroep ‘adaptive programming’. Een resultaatgerichte organisatiecultuur en dus ook leercultuur vinden we allen van groot belang. Ngo-federatie ondersteunt haar leden met opleidingen en uitwisseling, via bijeenkomsten en platformen, om professionele uitwisseling en gezamenlijk leren mogelijk te maken.

Samenwerking met consultants en referentietermen ngo’s

Deze pagina is gericht op zowel onze leden als op consultants. Onze leden zijn regelmatig op zoek naar externe consultants, vooral in het kader van hun evaluaties. De consultants vinden hier op hun beurt de ‘referentietermen’ van onze leden: oproepen aan experten tot indiening van een voorstel en offerte.

Wil je je referentietermen aan ons opgeven, zodat we ze hieronder kunnen plaatsen, bezorg ons dan zeker de volgende informatie:

DISCLAIMER: Publicatie van je referentietermen op deze webpagina vervangt niet de wettelijke verplichtingen tot publicatie inzake overheidsopdrachten. Lees na vanaf welke financiële drempel je waar moet publiceren. Wat zijn goede referentietermen?  Bekijk in deze gids “beknopte praktische gids over externe evaluaties” het deel 1 over de referentietermen Lees ook meer over overheidsopdrachten

Tussentijdse evaluatie Plan

 

Korte introductie tot de evaluatie

Het algemene doel van de tussentijdse evaluatie is om een participatief leerproces op gang te brengen voor Plan-medewerkers en partners die deel uitmaken van het DGD-programma. De evaluatoren zal worden gevraagd om met een genderlens en een op mensenrechten gebaseerde benadering te beoordelen hoe Plan International en haar partners kunnen leren van de huidige programmamethodologieën, benaderingen en mechanismen als middelen die worden gebruikt om de verwachte impact en resultaten te bereiken en wat kan worden versterkt in de tweede helft van het programma en op de langere termijn kan worden volgehouden.

Wat is de deadline?

Gelieve uw kandidatuur naar Plan International Belgium te sturen tegen 17/04/2024 via e-procurement met als onderwerp “Evaluation for midterm evaluation of Plan International Belgium’s 5-year DGD funded, multi-country programme” en inclusief ondersteunende documenten.

Wat is het budget?

Het budget voor de evaluatie is vastgesteld op maximaal €80.000 en €100.000 (inclusief BTW). Geen enkele offerte die het bedrag van 100.000 euro (inclusief btw) overschrijdt, zal worden aanvaard.

Met wie kan de consultant contact opnemen?

Vragen met betrekking tot de huidige opdrachtomschrijving kunt u vóór 29/03/2024 richten aan geraldine.lamfalussy@planinternational.be en pierre.laviolette@planinternational.be.  Antwoorden op de vragen zullen naar alle aanvragers worden gestuurd voor 05/04/2024.

Waar vinden we meer informatie?

Op de website van Plan: Vacatures (planinternational.be)

Iseult Kestelyn

Iseult Kestelyn

Medewerkster Monitoring, Evaluatie en Leren 02 536 19 22 contacteer