EU-financiering
Het Directoraat-Generaal voor Internationale Samenwerking en Ontwikkeling (DG INTPA) is binnen de Europese Commissie verantwoordelijk voor het Europese beleid voor ontwikkelingssamenwerking.

Charlotte Gowie
Medewerkster Financiële duurzaamheid en Innovatie 02 536 19 28 contacteerNeighbourhood, Development and International Cooperation Instrument
Zoals vermeld in de New European Consensus on Development en opnieuw bevestigd door de Raad van de Europese Unie, erkennen de EU en haar lidstaten de talrijke rollen die maatschappelijke organisaties spelen “bij de verwezenlijking van de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG’s) en hun essentiële rol op economisch, sociaal, politiek, milieu-, ontwikkelings- en humanitair gebied, als aanvulling op de rol van de staat bij het verlenen van diensten, het bereiken van kwetsbare groepen, het uitbannen van armoede, het opbouwen van veerkracht en het ertoe bijdragen dat niemand achterblijft”.
Daarom heeft de EU zich er sinds 2012 toe verbonden maatschappelijke organisaties te ondersteunen in alle externe instrumenten en programma’s en op alle samenwerkingsgebieden,
onder meer door een “flexibele aanpak van de financiering” om alle soorten maatschappelijke organisaties te bereiken. Deze verbintenis om maatschappelijke organisaties te steunen werd herhaald in de specifieke doelstellingen van het EU-instrument voor nabuurschap, ontwikkeling en internationale samenwerking – Europa als wereldspeler (NDICI-GE).
Calls for Proposals
DG INTPA lanceert regelmatig projectoproepen of ‘grants’ in het kader van een specifiek EU programma. De fondsen zijn gebaseerd op een systeem van medefinanciering.
Voor meer informatie over de Europese oproepen tot het indienen van projecten kunt u terecht op de website van DG INTPA voor oproepen tot het indienen van voorstellen.
Europese Commissie Calls for ProposalsConcord, the European Confederation of NGOs
Concord (CONfederation for COoperation of Relief and Development NGOs) is de Europese confederatie van ngo’s voor ontwikkelingssamenwerking. Concord verdedigt de belangen van de ngo-sector tegenover de Europese instellingen zowel op politiek vlak als op het vlak van de toegang tot de Europese financieringslijnen. Ngo-federatie is lid van Concord.
De confederatie bestaat uit 28 nationale platforms (waaronder het Belgisch Platform Concord) en 23 internationale netwerken. Samen vertegenwoordigen die meer dan 2600 ngo’s in de sector. Concord is de belangrijkste onderhandelaar bij de Europese instellingen wat betreft ontwikkelingssamenwerking. Een van de voornaamste activiteiten is de besluitvorming van deze instellingen positief te beïnvloeden en de impact van de ngo’s voor ontwikkelingssamenwerking te verbeteren.
Belgisch Platform Concord
De 2 koepels (11.11.11 en CNCD-11.11.11) en de 2 federaties (ngo-federatie en Acodev) vormen het Belgisch Platform Concord (BPC). Leden van de federaties en de koepels worden via dit Platform vertegenwoordigd binnen Concord.
Het BPC verenigt zich een vijftal keer per jaar en coördineert de doorstroming van informatie naar haar leden. Daarnaast wordt ook elk jaar een ledenmoment georganiseerd rond actuele thema’s op Europees niveau. Leden met specifieke expertise kunnen ook een mandaat krijgen van het BPC voor het opvolgen van specifieke thema’s.
Naar de website van CONCORD
In het licht van de lopende tussentijdse evaluatie van het NDICI-Global Europe en de tussentijdse evaluatie van de programmering, die in 2024 moet zijn afgerond, heeft CONCORD een studie uitgevoerd naar de EU-financiering van ontwikkelingssamenwerking voor maatschappelijke organisaties op nationaal en regionaal niveau om zijn besprekingen met relevante EU-instellingen en EU-lidstaten te informeren, te stimuleren en te ondersteunen. De studie zal ook bijdragen aan discussies over financieringsmechanismen voor maatschappelijke organisaties en mogelijke aanpassingen, met name met betrekking tot de geografische programmering.
Doelstellingen:
- De EU-financiering beoordelen die naar en via maatschappelijke organisaties gaat;
- Kritisch onderzoeken hoe het politieke discours van de EU overeenkomt met financieringsbesluiten van NDICI-Global Europe;
- Mogelijke aanpassingen van de steun- en financieringsmodaliteiten onderzoeken om alle soorten maatschappelijke organisaties te bereiken.

- Europa
- Financiën
A closer look at Global Europe Funds for CSOs
For many CSOs the EU partnership is a vital source of income. The changes in EU international cooperation programmes have impacted the diversity of EU fundings.
Download
- Europa
- Financiën
A closer look at Global Europe Funds for CSOs – Summary
For many CSOs the EU partnership is a vital source of income. The changes in EU international cooperation programmes have impacted the diversity of EU fundings.
DownloadOn November 14th 2024 a plenary Q&A session focused on the evolving dynamics of NDICI funding amidst the challenges posed by a shrinking civic space was organised by the Belgian Concord Platform. Experts from CONCORD (Policy and advocacy adviser Georgia Papoutsi) and ECDPM (European and development policy officer Amandine Sabourin) discussed the EU-funding framework for CSOs, its challenges, and practical recommendations for NGOs.
Consult the presentations and Q&A minutes below.
Gids voor Europese financiering
Naar aanleiding van de opleiding Europese financiering die in januari 2021 plaatsvond, heeft collega Franstalige federatie ACODEV de praktische gids voor Europese financiering gepubliceerd. Deze gids wil een nuttig instrument zijn voor wie zijn overheidsmiddelen met de Europese Unie wil diversifiëren en wil begrijpen hoe de Europese Unie als donor werkt.
Gids Europese financiering (Acodev)
- DGD-programmacyclus
- DGD-regelgeving
- Financiën
- GSK
- Humanitaire Hulp
Restricted content
Lees Meer
- Financiën
De financiële functie in een ngo
Een financieel gezonde ngo heeft sterke relaties met zijn donoren, met zijn partners en het breed publiek, maar maakt ook deel uit van een sterk sectoraal netwerk, dat actief aan u...
Lees Meer
- Belangenbehartiging
- Europa
Vertegenwoordiging in belangenorganisaties
Ngo-federatie vertegenwoordigt haar leden bij diverse belangenorganisaties.
Lees Meer