Missie en werking
Ngo-federatie is de Vlaamse federatie van ngo’s voor ontwikkelingssamenwerking. We vertegenwoordigen onze leden bij de federale en andere overheden, we ondersteunen de leden in hun overleg met die overheden, bevorderen de samenwerking binnen de sector en versterken de kwaliteit van de werking van ngo’s.
Missie
De missie van ngo-federatie is:
- de belangen behartigen van haar leden: door aangepaste beleidskaders en regelgeving bij overheden te bedingen; door de ngo’s als groep duidelijk te positioneren in relatie tot de privésector, tot de geïnteresseerde publieke opinie en tot andere relevante spelers;
- kwaliteit van de sector bevorderen: binnen een erkend kwaliteitskader een professionele ngo-sector uitbouwen die de uitdagingen en veranderingen van internationale samenwerking aankan;
- dienstverlening aan haar leden waarborgen en verzakelijken, door advies en informatie te verstrekken, door vertegenwoordiging van de sector, door transparantie,…
Vertaling in speerpunten
We brengen de missie in de praktijk door op de volgende speerpunten in te zetten:
- We zijn de gesprekspartner van de federale overheid voor de Vlaamse en tweetalige niet-gouvernementele organisaties voor ontwikkelingssamenwerking, die allen lid zijn van ngo-federatie.
- In overlegorganen vertegenwoordigen we deze leden als het gaat over materies die verbonden zijn aan hun verplichtingen als rechtspersoon of als werkgever. We behartigen bij de federale en andere overheden de belangen van onze leden. We bedingen aangepaste beleidskaders en regelgeving.
- Om dit juist aan te pakken steken we eerst ons licht op in beleidsadviesgroepen met de leden, die over strategische thema’s gaan.
- We ondersteunen de leden in hun relaties met de bevoegde overheden.
- We versterken de kwaliteit van de sector en de leden op methodologisch, operationeel en strategisch vlak, binnen een erkend kwaliteitskader.
- We verstrekken (beleids)informatie via onze website en onze nieuwsbrief
- We verstrekken thematisch advies op maat van de ngo
- We bieden vormingen aan in verschillende domeinen van ontwikkelingssamenwerking
- We bieden extra advies aan via de expertise van professionele partners waarmee we samenwerken
- We bevorderen de samenwerking en de taakverdeling tussen de ngo’s. We bouwen zo samen met onze leden een toekomstgericht beleid uit.
- We hebben daartoe thematische platformen opgericht, waarin de leden ideeën en beste praktijken uitwisselen en elkaar ondersteunen bij specifieke vragen.
Beleid en werking
Het beleid en de werking van ngo-federatie zijn vastgelegd in verschillende documenten. De werking van de federatie wordt geregeld in de statuten, dat je hieronder kan lezen.
Ngo-federatie wordt aangestuurd vanuit de algemene vergadering en de raad van bestuur. We leggen ook ons oor te luisteren bij de thematische werkgroepen waarin onze leden actief participeren.
- Interne werking
Statuten ngo-federatie
Algemene vergadering en raad van bestuur
Alle leden van ngo-federatie maken deel uit van de algemene vergadering, die twee keer per jaar samen komt. Zij legt de algemene beleidslijnen vast, keurt de begroting en jaarrekening goed en bepaalt de samenstelling van de raad van bestuur.
Bestuursleden worden verkozen voor een mandaat van drie jaar. De raad van bestuur komt vijf keer per jaar samen. Haar opdracht is vastgelegd in de statuten.
> Samenstelling raad van bestuur 2023-2025
- Vincent Volckaert, voorzitter
- Stefaan Bonte, Artsen Zonder Vakantie
- Sofie De Jaeger, Rode Kruis Vlaanderen
- Lien De Rieck, Djapo
- Tim De Roeck, Solidagro
- Lode Delbare, Trias
- Bart Dewaele, Join For Water
- Thibault Geerardyn, Rikolto België
- Lieve Herijgers, Broederlijk Delen
- Els Hertogen, 11.11.11 – Koepel van Internationale Solidariteit
- Maresa Le Roux, Beweging voor Internationale Solidariteit
- Antoine Sepulchre, Handicap International
- Elies Van Belle, Memisa
- Michel Van den Hove, Oxfam België
- Wannes Verbeeck, WWF België
- Bart Verstraeten, WSM – We Social Movements
Werkgroepen
Als federatie willen we onze leden zo nauw mogelijk betrekken bij de werking van de federatie. Het organiseren van thematische werkgroepen zijn daar een middel voor.
Werkgroepen hebben twee doelstellingen:
- het ondersteunen van onze leden op vlak van strategie, organisatiebeheer en kennis door o.a.:
- technische vragen te beantwoorden;
- informatie en beste praktijken uit te wisselen;
- te netwerken onder de collega’s van andere ngo’s;
- onderlinge afstemming en openheid te stimuleren.
- beleidsstandpunten voorbereiden rond strategische thema’s die de ngo-federatie moet meenemen als belangenverdediger van de leden.
Federaties en koepels
Drie federaties
Ngo-federatie treedt op voor de Vlaamse en tweetalige niet-gouvernementele organisaties voor ontwikkelingssamenwerking. De twee andere federaties in België zijn ACODEV en Fiabel.
- ACODEV verenigt en vertegenwoordigt de Franstalige, tweetalige (Nederlands-Frans) en Duitstalige organisaties van de civiele maatschappij die actief zijn in ontwikkelingssamenwerking. Ngo-federatie en ACODEV werken nauw samen in belangenbehartiging, ondersteuning en advies naar de sector.
- Fiabel staat voor de Federatie van Belgische Institutionele Actoren. Dat zijn 9 organisaties die partner zijn van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Ze hebben gemeen dat ze een bijzondere band hebben met overheden, zowel in België als in de partnerlanden.
Koepels
11.11.11 is de koepel van internationale solidariteit. Als koepel bundelt 11.11.11 de krachten van tientallen lidorganisaties, honderden burgerinitiatieven en duizenden vrijwilligers om samen druk te zetten voor een rechtvaardige wereld voor mens en natuur. Op die manier wordt onze stem luider, ook aan tafel bij politici.
De Franstalige tegenhanger van 11.11.11 is CNCD-11.11.11.