Arizona regering

Na maandenlange onderhandelingen heeft ons land een federale regering. Wat er in het regeerakkoord van de Arizona regering staat met betrekking tot internationale solidariteit en hoe ngo-federatie dit analyseert vind je op deze pagina.

Beleidsverklaring Minister Prévot

Op woensdag 19 maart legde minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Ontwikkelingssamenwerking Maxime Prévot zijn beleidsverklaring af in de commissie Buitenlandse Betrekkingen. Hieronder vind je zowel de beleidsnota van de Minister als de input die de federaties hiervoor aanleverden.

  • Belangenbehartiging

Beleidsverklaring Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Ontwikkelingssamenwerking

Download
  • Belangenbehartiging

Input federaties voor beleidsverklaring ontwikkelingssamenwerking

Download

Actie tegen verlaging belastingvermindering voor giften

In het kader van de plannen van de nieuwe regering om de belastingvermindering voor giften te verlagen van 45% naar 30%, voeren we als brede sector van non-profit organisaties actie tegen deze drastische en onrechtvaardige besparing. Vrijgevigheid is de kern van onze maatschappij en moet dus koste wat het kost beschermd worden. Hieronder vind je een door meer dan 450 organisaties (waaronder Kom Op Tegen Kanker, 11.11.11 en Amnesty International België) ondertekende open brief van de ImpactCoalitie die onlangs in De Morgen en La Libre verscheen.

Regeerakkoord Arizona regering

Waarop ligt de focus van de coalitiepartijen (N-VA, MR, Les Engagés, CD&V en Vooruit) met betrekking tot internationale solidariteit in hun regeerakkoord? Hieronder vind je het volledige regeerakkoord met vanaf pagina 196 het deel over ontwikkelingssamenwerking. Ngo-federatie maakte een eerste analyse van het regeerakkoord en keek naar wat dit op budgettair en inhoudelijk vlak betekent. Ook 11.11.11 lichtte het regeerakkoord op verschillende vlakken door. Hun analyses lees je hier.

  • Belangenbehartiging

Regeerakkoord

Download
  • Belangenbehartiging

Analyse regeerakkoord ngo-federatie

Download

Acties ondernomen door federaties en koepels

Zowel de koepels als de federaties hebben gedurende de verkiezingen en tijdens de onderhandelingen verschillende acties ondernomen om de belangen van de ngo’s te verdedigen. Hieronder vind je enkele voorbeelden terug. Zo werden er onder andere verschillende opiniestukken gepubliceerd en vond er een mobilisatie van de sector plaats.

Door hun brede en diverse focus fungeren middenveldorganisaties als intermediairs die verschillende maatschappelijke kwesties naar voren brengen en ervoor zorgen dat een breed scala aan onderwerpen politieke aandacht krijgt. Thema’s die nauwelijks in het publieke debat of in de media aan bod komen, worden wel door middenveldorganisaties opgepakt. Hierdoor vervullen deze organisaties een cruciale rol in het verbinden van diverse maatschappelijke belangen met de politieke besluitvorming. Dit draagt bij aan een beter functionerende democratie.
Willems, E., Stevens, F., & Redert, B. – “Belangenbehartiging in verkiezingstijden: Eerste bevindingen – juni 2024”

Wat was de verkiezingscontext?

Hieronder vind je een overzicht van hoe het speelveld eruit zag tijdens de aanloop naar de verkiezingen en tijdens de onderhandelingen. Je vindt de programma’s van de verschillende Vlaamse en Franstalige politieke partijen, maar ook het verkiezingsmemorandum van ngo-federatie met de speerpunten.

  • Belangenbehartiging

Vlaamse partijprogramma’s

Download
  • Belangenbehartiging

Franstalige partijprogramma’s

Download
  • Belangenbehartiging

Memorandum ngo-federatie

Download

Arnout Justaert

Directeur 02 536 19 21 contacteer