D4D-fonds
Nieuwe digitale ontwikkelingen zijn alomtegenwoordig. Hoe kunnen we ze als ngo's op een nuttige manier integreren in onze werking?
Charlotte Gowie
Medewerkster Financiële duurzaamheid en Innovatie 02 536 19 28 contacteerSetting the scene
Het inzetten van nieuwe technologieën voor het bereiken van ontwikkelingsdoelstellingen wordt steeds populairder. Organisaties gebruiken technologie om performanter te werken en praktische uitdagingen te overwinnen. Denk maar aan digitale databases, videoconferenties en tools voor dataverzameling en –analyse.
Uiteraard zijn er ook risico’s verbonden aan deze nieuwe technologieën, gaande van privacyschendingen en oppressie van de civiele maatschappij tot onverwachte neveneffecten. Deze willen we zeker niet uit het oog verliezen.
We gaan op zoek naar wat de bijdrage kan zijn van nieuwe technologieën en hoe ze geïntegreerd kunnen worden in de werking van ngo’s.
Digital for Development-fonds
Het D4D-fonds (Digital for Development) ondersteunt ngo’s en institutionele actoren die zich engageren in een digitaliseringsproject. Gedurende drie jaar (van 2023 tot 2025) stellen de drie federaties (ngo-federatie, ACODEV en Fiabel) 200.000 euro ter beschikking voor D4D-projecten.
Het fonds wil digitale innovatie stimuleren om bij te dragen aan duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Concreet biedt het fonds financiële steun aan civiele maatschappij organisaties (CMO’s) en institutionele actoren (IA’s) die een “Digital for Development” project willen ontwikkelen of voortzetten.
Het fonds kan op twee manieren ingezet worden. Het kan dienen voor programma’s/projecten die digitalisering als instrument transversaal integreren en voor projecten/programma’s die specifiek op D4D gericht zijn.
Hier vindt u de projectoproepen voor het D4D-fonds in het Nederlands en het Frans.
De D4D-projectoproep bevat alle relevante informatie, regels, deadlines en documenten om uw project op een correcte manier in te dienen en, indien goedgekeurd, tot een goed einde te brengen. Het document omvat onder meer:
- Wat het D4D-fonds is en waartoe het dient (en waartoe niet)
- De ontvankelijkheidscriteria
- De beoordelingscriteria en selectieprocedure
- De gedetailleerde procedure met de daaraan gekoppelde deadlines
- Het introductieformat voor je projectvoorstel
- De rapportageverplichtingen
D4D-projecten in 2024
Het D4D-fonds van de federaties beschikte in 2024 over een enveloppe van €70.000, wat het selectiecomité toeliet 5 projecten te financieren.
De federaties ontvingen in totaal maar liefst 11 inspirerende en ambitieuze projectvoorstellen, ter waarde van een som van €140.925,71 wat de keuze bijzonder moeilijk maakte.
Dit is de tijdslijn voor de projecten van 2024:
-
- Start van de oproep tot het indienen van projecten: 18 januari 2024
- Deadline voor de indiening van projecten: 15 maart 2024
- Aankondiging van de selectie van projecten: 1 april 2024
- Deadline voor rapportage (narratief & financieel): uiterlijk 1 oktober 2025
Dit zijn de geselecteerde projecten voor 2024:
- Exchange platform for higher education: synergies and opportunities (VLIR-UOS)
- Plateforme digitale d’information et d’orientation sur les emplois verts à Thiès, Sénégal (Eclosio)
- Optimiser le processus d’évaluation interne des groupements SPG : outil numérique automatisé pour l’évaluation objective et l’analyse des résultats (Iles de Paix)
- Infofield: digitale innovatie voor veerkrachtige landbouw (Rikolto)
- Test et implémentation du système de suivi digitalisé des exploitations agricoles “PUMA3” (CSA)
Voormalige D4D-projecten
Dit zijn de geselecteerde projecten voor 2023:
- Naar een digitaal systeem voor de traceerbaarheid van gecertificeerde koffie in Guatemala (Trias)
- Digitalisering van het brandmerken van vee, identificatie van de eigenaar en toezicht op de productiviteit in Karamoja, Oeganda (Dierenartsen zonder grenzen)
- Ontwikkeling van een digitale database voor een onderwijsprogramma voor kinderen met zintuiglijke beperkingen in Senegal en Burkina Faso (Sensorial Handicap Coopération)
- Online uitbouw van de ExPEERience-map van mensenrechtenschendingen (Advocaten zonder Grenzen)
- Digitalisering van tool voor milieu-integratie (OIE-Producteur/Productrice) (Louvain Coopération)